Las dit artikel op internet en vond het wel betrekking hebben op onze kenniskring.
'Reclame beïnvloedt uitgaven kind meer dan ouders'
(Novum) - Reclame en leeftijdgenoten hebben bij kinderen vanaf 12 jaar meer invloed op hun bestedingspatroon dan hun ouders. Dat blijkt volgens kennisplatform CentiQ uit onderzoek dat de Radboud Universiteit Nijmegen heeft laten uitvoeren.
De opvoeding heeft volgens de onderzoekers toch veel invloed op het financieel inzicht van jongeren. Ouders die bijspringen als hun kind in geldnood komt, doen hun kroost geen goed. Volgens de onderzoekers leren de kinderen zo nooit dat ze zuinig moeten zijn.
Ouders kunnen zelf zien aankomen of hun kind is geboren met een groeiend gat in zijn hand. Het is volgens de onderzoekers een duister voorteken als het kind niet kan wachten om iets te kopen. Ook moeten ouders extra alert worden als hun nageslacht regelmatig iets koopt zonder daar bij na te denken of anders met geld omgaat dan zijzelf.
Ouders met een financieel beroep hoeven er volgens de onderzoekers niet vanuit te gaan dat hun kinderen een vaardigheid met geld in de genen hebben. Hun kinderen gedragen zich niet anders dan anderen.
Het scheelt voor de portemonnee veel of kinderen vaak uitgaan of niet. Naarmate jongeren ouder worden, schakelen ze meer over van sparen naar geld uitgeven. De helft van de scholieren in het voortgezet onderwijs zegt weleens bij ouders of anderen te lenen. Daarnaast zegt ruim de helft van de jongeren dat ze van hun ouders niet genoeg over geld hebben geleerd. Twee derde zegt niet goed met geld om te kunnen gaan en een derde vertoont volgens de onderzoekers 'risicovol gedrag'. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze spelen om geld of geld lenen.
De onderzoekers pleiten voor meer financieel onderwijs op scholen. Dat moet binnen bestaande vakken gebeuren. Volgens jaar gaat een proef van start op het vmbo.
Voor het onderzoek hebben 3941 kinderen tussen de 8 en 18 jaar een vragenlijst ingevuld en is bij 751 huishoudens gekeken naar overeenkomsten in financieel gedrag tussen ouders en hun kinderen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Even de bron erbij!
http://nieuws.nl.msn.com/algemeen/article.aspx?cp-documentid=10505037
Een reactie posten