woensdag 1 februari 2012

Innovation Game - Innovoflow

Nadat we een korte workshop van Simon Evans bijgewoond hadden in Portugal en daar eigenlijk best enthousiast over waren hebben we hem uitgenodigd in Nederland, bij Advanced Business Creation om met ons eens zijn Innovation Game te spelen.

Innovoflow is erin geslaagd om op relatief eenvoudige wijze innovatieprocessen te simuleren. De game maakt inzichtelijk waar de bottleneck zit, hoe deze op te lossen en leert je vooruitkijken. De kracht van het spel zit in het feit dat een idee niet benoemd wordt maar een potentiële waarde krijgt; het doel is om de waarde in het proces te verhogen en deze naar de markt te brengen. Is het idee eenmaal op de markt, dan verliest het langzaam weer zijn waarde. De uitdaging is dan ook om ervoor te zorgen dat je ideeën blijft genereren, waarde opbouwt en verkoopt.

Simon heeft ons ( Advanced Business Creation - Avans Hogeschool ) stap voor stap door het spel heen geleid en daarbij hebben wij continu de link proberen te leggen naar het onderwijs. Door samen werkvormen te delen m.b.t. de game en het onderwijs kwamen we er al snel achter dat het een goede simulatietool is voor 3de jaars studenten, ook gezien de leercurve en het inzicht in het innovatie processen... dat toch nodig is om de game te kunnen spelen. Geweldig om te zien dat Simon ook daar werkvormen voor bedacht heeft om dat stapsgewijs te doen.

Naast ABC hadden we ook een afgevaardigde van een innovatieproces binnen Avans zelf, dit vanuit de groep Eigentijds Onderwijs (iedereen verwacht dan op de een of andere manier een digitale game, maar dat doen wij dan weer net andersom ;-) Het goede van de game is dan ook dat dit proces te modelleren is binnen de game, en dat we dan ook inzicht krijgen in (toekomstige) uitdagingen. Dit is mogelijk omdat er een groot aantal speelkaarten in de game aanwezig zijn waarin bijna alle mogelijke combinaties te simuleren zijn.

De 3 krachtige taken die je met de game kunt uitvoeren:
- Toetsen van je huidige innovatieprocessen
- Creeeren / doorleven van nieuwe ideale innovatieprocessen
- Je leerervaringen vertellen a.d.h.v. storytelling met de game.

Voor het onderwijs is het toepasbaar om
- Studenten te laten reflecteren op hun stage/afstuderen op het gebied van innovatieprocessen
- Studenten te laten testen wat de beste manier is om hun innovatieproces vorm te geven
- Studenten met ondernemingsplannen te laten simuleren wat er op hun pad gaat komen

Binnenkort (29 maart) komt Simon Evans waarschijnlijk wederom naar Nederland/Avans vanuit een andere hoek... wie interesse heeft moet maar eens aankloppen bij @AvansABC

Een dag later, toen Simon weer richting de UK vloog konden wij het vrijdag middag niet nalaten om toch weer even te gamen... aangezien we enkele exemplaren van de game hebben aangeschaft.

Geen opmerkingen: