maandag 19 september 2011

2Questions - Jeffrey Baumgartner - ACT #ECCIxii

De workshop anti-conventional thinking werd verzorgd door Jeffrey Baumgartner Het concept van Baumgartner (bio) is praktijkgericht en onderbouwd met onderzoek probeert hij aan te geven dat ‘traditionele’ creatieve methodes fouten bevatten die juist het denken belemmeren i.p.v. stimuleren.

Deze workshop werd gehouden in het museum van Faro, een inspirerende locatie waar ik uiteindelijk weinig van gezien heb! De ideeën van Baumgartner zijn nog volop in ontwikkeling waardoor in de sessie voorafgaand aan de workshop er vanuit de groep veel extra informatie naar boven kwam om zijn visie rijker te maken. Veel van de beelden van Jeffrey zijn niet nieuw, maar toch goed om weer eens een ander perspectief te zien.


In het kort is ACT erop gericht om in het bewuste domein van de hersenen onconventioneel te denken. Daarbij geeft hij aan dat in de klassieke regels er wat nadelen zijn. Bijvoorbeeld het argument dat groepsbrainstormsessies beter werken dan individueel denken, is nooit theoretisch bewezen. Sterker nog het feit dat je op elkaar moet wachten kan frustrerend werken. Ook komen in groepssessies introvertere mensen minder aan bod waardoor misschien waardevolle ideeën niet naar boven komen. Je ziet dan ook vaak dat workshopleiders dit met andere toegevoegde werkvormen proberen op te lossen.

In de Creative Problem Solving institutes zijn er ook enkele regels die Baumgartner ter discussie stelt. De eerste is “Het uitstellen van oordeel” een veel toegepaste regel die niet van nature bij de mens past. Hierdoor wordt je brein niet getriggerd om verder te denken dan de conventionele opties. Tweede wat hij aangeeft is het “Static problem” problemen zijn dynamisch en door ze te statisch te definiëren beperk je, je denkkader met aannames.

Baumgartner pleit voor een Positive Interregation Tool, om respectvol een idee (niet de persoon) te bevragen met als doel om het idee beter te maken. Door positive interregation worden ideeën verder opgebouwd. Hij zegt dan ook “Argument like hell!”

Het met het ACT proces (plaatje linksboven) probeert hij te voorkomen dat je met de conventionele dingen naar voren komt. Hij is momenteel bezig om zijn proces te verfijnen en verbeteren, dit was ook de eerste keer dat hij het vertoonde aan het publiek.

In de workshop die volgde, volgde wij het proces van ACT om te kijken hoe we dat ervaarden, zoals gezegd zijn de ideeen van Baumgartner niet geheel nieuw, maar is wel weer een ander perspectief om naar zaken te kijken.

Geen opmerkingen: